Klassinen akupunktio

akupunktioKlassinen akupunktio on tuhansia vuosia vanha hoitomuoto. Se on vanhempi kuin perinteinen kiinalainen akupunktio (TCM). Akupunktiolla hoidetaan sairauksia ja elimistön häiriöitä ja helpotetaan erilaisia kehon ongelmatilanteita. Klassinen akupunktio on kokonaisvaltainen hoitomuoto, jossa otetaan huomioon kehon ja mielen sekä eri sisäelinten ja kudosten väliset toiminnalliset yhteydet.
Akupunktio vaikuttaa ihmiseen monilla eri tasoilla. Sillä voidaan hoitaa kudosten, rauhasten, nivelten ja lihasten ongelmia. Hoidolla voidaan helpottaa kroonisia ja akuutteja vaivoja sekä psykosomaattisia sairauksia.
Taudinmäärityksessä käytetään perinteistä pulssidiagnostiikkaa, joka antaa tietoa kehon ja sisäelinten tilasta, ja mahdollistaa tarkan ja yksilöllisen hoidon.
Potilasta hoidetaan neuloilla stimuloimalla tarkoin määriteltyjä kehon pisteitä. Hoidossa käytetään yleensä vain muutamaa neulaa. Neulat ovat steriloituja ja kertakäyttöisiä.

HOITO

Ensimmäisellä hoitokerralla kartoitetaan asiakkaan terveydentila. Haastattelun jälkeen hoitaja kuuntelee asiakkaan pulssit, jonka jälkeen hoitaja valitsee akupunktiopisteet, ja niihin laitetaan ohuet akupunktioneulat, joiden vaikutusaika on noin 20 minuuttia. Hoito on yleensä kivutonta, koska neulat ovat ohuita ja pistämistekniikka on hellävaraista. Monet kokevat hoitotilanteen miellyttäväksi ja rentouttavaksi.
Hoitokertojen määrä riippuu ongelman laadusta ja asiakkaan kunnosta. Usein hoidon vaikutukset voi havaita jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen, mutta joissakin tapauksissa tarvitaan useampi hoitokerta, riippuen hoidettavasta vaivasta. Kroonisissa ongelmatilanteissa hoitoa voidaan tarvita kuukausien ajan. Akupunktiota annetaan yleensä 1-2 krt kuukaudessa, riippuen hoidettavasta ongelmasta.
Akupunktio on turvallinen hoitomuoto myös raskaana oleville.

MITÄ AKUPUNKTIOLLA VOIDAAN HOITAA ?

Akupunktio on kokonaisvaltainen hoitomuoto, jolla voidaan vaikuttaa sekä fyysisiin että psyykkisiin vaivoihin. sitä voidaan käyttää lähes kaikentyyppisiin sairauksiin ja niiden ennaltaehkäisyyn,
Maailman Terveysjärjestö (WHO) on todennut akupunktion vaikuttavan mm. seuraaviin sairauksiin:
Hengitystiet:
astma, keuhkokuume, keuhkoputkentulehdus
Iho:
akne, ihottuma, psoriasis
Korva, nenä, kurkku:
vilustuminen, influenssa, tinnitus, Menieren tauti, silmäongelmat, poskiontelotulehdus
Vatsa ja ruoansulatuskanava: ummetus, ripuli, liikahappoisuus, pahoinvointi, mahahaava, paksusuolen tulehdus
Sydän- ja verisuonitaudit:
korkea ja matala verenpaine, sydämentykytykset, kylmät raajat
 
Tuki- ja liikuntaelimistö:
reuma, jännetulehdus, bursiitti, alaselän kipu ja jäykkyys, tenniskyynärpää, jännetupentulehdus, polven ja nilkan vammat
Muut:
allergiat (esim. siitepölyallergia), ihottumat, riippuvuudet
Gynegologiset ja urologiset vaivat:
virtsatietulehdus, eturauhastulehdus, yökastelu, kuukautisvaivat, PMS, hedelmättömyys
Neurologiset:
päänsärky (migreeni ja jännityspäänsärky), kolmoishermon särky, kasvohalvaus, vyöruusu, iskias, aivohalvauksen jälkitila, yleinen hermokipu ja puutuminen
Psykologiset:
ahdistus, masennus, unettomuus, jännittyneisyys, paniikkihäiriöt, stressi
Lähde: WHO Chronical no 34, 1980

Koulutettu hieroja Kuopiossa